Het kopen van een auto is een serieuze aangelegenheid, zowel als het om een nieuwe als een tweedehands auto gaat. Toch gaat de aanschaf van een occasion vaak met wat meer spanningen gepaard. Je wilt immers voorkomen dat je een kat in de zak koopt of dat je onnodig veel geld neertelt. Sommige mensen kiezen daarom liever voor een elektrische private lease auto, maar wil je er toch één kopen? Let dan goed op onderstaande punten!

Een tip vooraf: overweeg een lease auto

Een tweedehands auto kopen is en blijft een risico, ondanks de garanties die sommige dealers bieden. Weet je niet zeker of je met deze onzekerheid om kunt gaan? Een elektrische auto leasen is dan wellicht een alternatief. Bij het leasen van een auto betaal je namelijk een vast bedrag per maand. Hier zijn de kosten voor reparaties, onderhoud, pechhulp en verzekeringen veelal bij inbegrepen zijn. Je komt dus niet voor verrassingen te staan en weet precies wat je maandelijks aan de auto kwijt bent. Kosten voor eventuele brandstof en boetes zijn wel voor eigen rekening.

Actieradius van de auto

Toch de keuze gemaakt om een tweedehands elektrische auto te kopen? Neem dan eerst de actieradius van de auto onder de loep. Wat oudere elektrische auto’s hebben namelijk een relatief lage actieradius. Sommige accu’s hebben ‘slechts’ een capaciteit van tussen de 20 en 30 kWh, waar nieuwe elektrische auto’s een accu hebben van meer dan 60 kWh. Dit heeft grote impact op het aantal kilometer dat je met de auto kunt maken. Zo kunnen tweedehands elektrische auto’s vaak maar een afstand tussen de 125 en 250 kilometer afleggen, waar nieuwe modellen met gemak het dubbele aankunnen. 

Staat van de accu

Net als bij een smartphone gaat ook de accu van een elektrische auto na een paar jaar achteruit. Hier wordt vaak naar gerefereerd met de term ‘accudegradatie’. Gelukkig verloopt deze degradatie bij elektrische auto’s minder snel dan bij telefoons. Uit onderzoek is gebleken dat elektrische auto’s van vijf jaar of ouder nog tussen de 80 en 97 procent van de originele capaciteit hebben. Brengt dit punt je enigszins aan het twijfelen? Controleer dan of het merk een verlengde garantietermijn op accu’s biedt. Daarnaast is het raadzaam om een lange proefrit te maken om de werkelijke actieradius vast te stellen.

Laadmogelijkheden

Laadpalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel dit misschien een positief gegeven lijkt, is het wel belangrijk je goed in laadmogelijkheden te verdiepen. Waar nieuwe elektrische auto’s namelijk kunnen snelladen, is dit bij occassions nog lang niet altijd het geval. Dit is met name onhandig als je lange afstanden moet afleggen. Bedenk daarom goed waarvoor je de auto precies wilt gebruiken, voordat je een tweedehands elektrische auto koopt.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen