Dat voetbalshirts er alleen maar zijn zodat iemand zich kan identificeren met het team is een tijdje voorbij. Traditioneel gezien was een voetbalshirt ervoor bedoeld om een eenheid uit te dragen en onderscheid te maken met het andere team op het veld. Los van clubkleuren en het een clublogo had het shirt vooral een functionele rol.

Hoe anders is dat vandaag de dag? Voetbalshirts zijn er steeds meer om zoveel mogelijk verkocht te worden en de shirts zijn steeds strakker, lichter, en flitsender. In wezen komt het erop neer dat de shirts ook door niet-sporters moeten worden gedragen. Voor voetbalclubs en voetbalbonden zijn de shirts bronnen van inkomsten en draagt de verkoop bij aan de financiële gezondheid van de entiteit.

Bol van de details

De kans is groot dat je zelf wel een voetbalshirt hebt thuis. Als je die erbij pakt, zul je zien hoe deze bol staat van de details. Je vindt deze achterop het voetbalshirt, rond de kraag, en zelfs aan de binnenkant van het shirt. Er zijn verwijzingen die de drager (of koper) het gevoel moeten geven dat het gaat om een uniek exemplaar, een collectors item. Die trend is vooral te zien als je meerdere shirts hebt van dezelfde club en de verschillende edities naast elkaar legt en checkt op deze kenmerken. Vaak zijn er verwijzingen te vinden naar belangrijke seizoenen, plekken, of belangrijke spelers uit de clubgeschiedenis. Verwijzingen naar fans zijn eveneens gebruikelijk en uiterst populair onder de achterban.

Volwaardig fashion item

Of het bovenstaande nu een commercieel doel leent of niet; de meeste mensen zullen wel kunnen genieten van hoe stijlvol voetbalshirts tegenwoordig zijn. Dat geldt ook voor de rest van het voetbaltenue, want uiteindelijk behoort het shirt weer tot een volwaardig fashion outfit dat bestaat uit kousen, een voetbalbroekje, een shirt, trainingspak, en jas. Deze hele lijn wordt gedragen door de spelers en dan zijn er ook nog uitshirts en derde shirts en trainingscollecties. De voetballerij is daarmee een ware fashion industrie geworden en is inmiddels zelfs zo ontwikkeld dat de shirts niet alleen gedragen worden op het veld, maar ook ver daarbuiten. Daarin staat het niet helemaal alleen, want ook in het basketbal en het honkbal worden de items ook buiten de sport zelf gedragen. Voor heel veel andere sporten is het niet gebruikelijk dat de shirts ook de rol hebben van een mode-artikel. Al zijn de allermooiste shirts wellicht wel de retro shirts uit de jaren ‘70 die uitblonken in eenvoud.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen